UPDATE command denied to user 'gimolsztyn_www'@'86.111.241.41' for table `gimolsztyn_www`.`fusion_settings` Gimnazjum w Olsztynie - News: ZDROWE ODŻYWIANIE
Kwietnia 26 2024 18:54:16
Nawigacja
Gimnazjum
im. K. Karlińskiego
Strona główna
Patron
Wydarzenia
Kadra pedagogiczna
Parlament szkolny
Organizacja pracy
STATUT
Misja szkoły
Dyżur dyr. - skargi i wnioski
Kalendarz roku szkolnego
Harmonogram urocz. szk.
Konsultacje dla rodziców
Konsultacje dla uczniów
Zajęcia świetlicowe
Zespoły dyd.-wyrównawcze
Tematy projektów
Wykaz podręczników do kl. I
Wykaz podręczników - kl. II
Wykaz podręczników-kl. III
Wyprawka
Reforma edukacji
Broszura informacyjna

Rekrutacja do szkół
Rekrutacja do gimnazjum
Rekrutacja do szkół średnich
Wyniki egzaminu gimnazjalnego
Życie szkoły
Sport w naszym gimnazjum
Cheerleaderki
Blog sportowy
Nasze sukcesy
Dla Rodziców
Dofinansowanie zakupu podręczników
Przemoc, agresja
Narkotyki, dopalacze
Dobre rady
Dziecko z zespołem Aspergera
Czytanie jest ważne
Gry komputerowe
English Version
• Welcome
• About School
• School Patron
• School Authorities
• News & Events
• Picture Gallery
• Contact us
Pomoce do lekcji
Język polski
Język angielski
Informatyka, technika
Fizyka, chemia
Geografia
Biologia
Matematyka
Galeria zdjęć
Wydarzenia w obiektywie
UPDATE command denied to user 'gimolsztyn_www'@'86.111.241.41' for table `gimolsztyn_www`.`fusion_news`
ZDROWE ODŻYWIANIE
Sport

ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO

W ramach Ogólnopolskiego Programu Edukacyjnego: „Żyj smacznie i zdrowo”, klasa II a, uczestniczyła w zajęciach z zakresu zdrowego odżywiania.Temat lekcji brzmiał: „Pięć porcji warzyw i owoców! O tym, jak włączyć je do jadłospisu?”

Lekcja poświęcona była edukacji uczniów w zakresie zaleceń spożycia warzyw i owoców. Zagadnienia poruszane na lekcji dotyczyły 5 porcji dziennie, wielkości porcji, technik obróbki oraz składników występujących w warzywach i owocach, informacje przekazane zostały w postaci pogadanki połączonej z burzą mózgów. Uczniowie na początku zajęć otrzymali plansze, obrazujące poruszane zagadnienia i w trakcie pogadanki w odpowiednim momencie przypinali je na tablicy.

Kolejnym punktem było omówienie wyników spożycia warzyw i owoców w klasie II a na podstawie wcześniej przeprowadzonych ankiet. Następnie po przekazaniu uczniom przygotowanych informacji klasa przystąpiła do pracy w grupach. Każda grupa otrzymała karty pracy zawierające różne produkty, na bazie których uczniowie mieli wymyślić posiłek, w którym głównym składnikiem będą warzywa i owoce. Po opracowaniu dań, liderzy grup przedstawili swoje pomysły innym.

Podsumowaniem pracy było wspólne rozwiązanie Quizu żywieniowego, utrwalającego zdobyte wiadomości. I rozdanie książeczek kucharskich, by każdy z uczestników wzorując się na zamieszczonych przepisach mógł się zdrowo odżywiać.

Zajęcia przeprowadziła Wanda Woźniak w ramach edukacji zdrowe odżywianie .

Losowa Fotka
Programy



Kalendarz
Po Wt śr Cz Pi So Ni
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Urodziny Urodziny:
Strona biblioteki
Biblioteka szkolna
Projekty unijne
RPO - Regionalny Program Operacyjny
WSL - Liderem w efektywnym naczaniu nauczycieli


Linki
Gmina Olsztyn







Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło